Dne 25. 4. navštívili členové zahradnického kroužku v Lysicích zámecké skleníky.

Zámecké zahradnictví se skleníkem vzniklo v polovině 19. století, kdy byl majitelem panství Emanuel Dubský. Rozsáhlá obnova proběhla v letech 2021 – 2023 a vrátila objektu podobu z konce 19. století.

Vyprovázely nás a podrobný výklad nám podaly zahradnice Jitka Knotková a Helen Svobodová. Během jedné hodiny jsme viděli velké množství pokojových a zahradních květin, trvalek a letniček. Dozvěděli jsme se  o jejich množení, pěstování a škůdcích. Zhlédli jsme například muškáty, zelence, klívie, agapantusy, kaly, trelície, ibišky, begónie, buganvilery, oleandry, kamélie, hortenzie, obrovské palmy, vavřince, fíkovníky, modřence, voskovky, mochyně peruánské, citroníky s citróny.

Kromě květin ve skleníku pěstují i sazenice zeleniny, např. rajčata, papriky, celer, pórek.

Zaujal nás také velký sklad floristiky, v němž byly uloženy dekorativní předměty vhodné  k různým svátkům a výročím, např. na Vánoce, Velikonoce, Den matek apod. . Paní Svobodová nám předvedla, jak se připravuje ikebana, což si všichni vyzkoušíme v příštím kroužku.

Je obdivuhodné, že se o tak rozsáhlé zámecké skleníky a zahrady stará jenom pět lidí, tři zahradnice a dva zahradníci.

Touto cestou bychom chtěli poděkovat za umožnění prohlídky skleníků paní kastelánce Martině Rudolfové a za vynikající výklad a provedení skleníky zahradnicím Jitce Knotkové a Heleně  Svobodové.

Matěj Kučera, fotograf kroužku, všechno zdokumentoval. Jeho fotografie si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Mgr. Jaroslava Šmétková, vedoucí kroužku zahradnického

Fotogalerie