V letošním roce jsme se rozhodli poprvé uspořádat společensko-vědní exkurzi pro žáky 8. ročníku. Jako cíl jsme vybrali jednu z památek UNESCO – Kutnou Horu.

Na exkurzi jsme vyrazili v 7 hodin ráno 18. 4. 2024. Cesta ubíhala velmi rychle a již v 9.20 jsme vystupovali u Chrámu svaté Barbory, kde nás uvítala velká zima, se kterou nás letošní dubnové počasí potrápilo. Přesto nás ohromila majestátnost tohoto chrámu a hned v úvodu jsme si na památku udělali společné foto.

Na 10.00 jsme měli objednanou první prohlídku a to právě Chrám svaté Barbory, který je zasvěcen patronce havířů sv. Barboře. Rozdělili jsme se na dvě skupiny a se svými průvodci jsme se vydali do chrámu. Vyslechli jsme historii stavby – kdo zadal jeho stavbu, o jejích stavitelích, jak dlouho se stavěl, jeho rozměry, obdivovali jsme krásný hlavní oltář i další boční oltáře, nádherné vitráže a samozřejmě jsme vystoupali i do patra, kde jsme si prohlédli varhany a zhlédli z ochozu dolů do hlavní lodi. Po hodinové prohlídce jsme chrám opustili.

Nyní jsme měli opět poměrně krátký čas na malou svačinku a prohlídku okolí chrámu – sousední jezuitskou kolej i pohled na vinice pod chrámem.

Dalším cílem bylo České muzeum stříbra. Jeho sídlem je místní památka Hrádek. V nabídce byly dva okruhy prohlídky. My jsme zvolili II. okruh – Cesta stříbra. Opět jsme byli rozděleni na dvě skupiny. Nejprve jsme vyslechli úvodní slovo a potom nás průvodkyně seznámily s velkým těžebním strojem, tzv. trejvem, který poháněla koňská síla. Vybaveni hornickou perkytlí a helmou se svítilnou jsme vyrazili do původního středověkého dolu. Tato část žáky opravdu zaujala a hodnotili ji za velmi zajímavou. Prohlídka byla zakončena expozicí přibližující zpracování stříbrné rudy a ražbu mincí.

Následně jsme spěchali na smluvené místo, aby nás mohl vyzvednout autobus a převést na prohlídku Kostnice v Sedleci, která podle turistického průvodce patří mezi nejnavštěvovanější památky Středočeského kraje. V informačním středisku jsme byli vybaveni technikou - sluchátka a „krabička“ pro sdílení výkladu průvodce. Tentokrát jsme do nedaleké kostnice odešli všichni společně. Prohlídka začala výkladem ve hřbitovním kostelíku o historii kostnice a pak už nás čekal sestup do jeho podzemí mezi tisíce kostí. I když právě probíhá rekonstrukce, naše dojmy byly ohromující. Pyramidy z tisíců lidských kostí, lustr, který prý obsahuje všechny kosti lidského těla i obrovský erb rodu Schwarzenbergů.

Součástí vstupenky do kostnice byl i vstup do kostelu Nanebevzetí Panny Marie, který stojí v sousedství kostnice. I když jeho návštěva původně nebyla v plánu, neodolali jsme. Rozhodně to stálo za to. Oproti nazdobenému Chrámu sv. Barbory na nás dýchla čistota a spousta světla. Zde jsme se prošli bez průvodce. Navštívili jsme i podkrovní část a byli překvapeni expozicí fotografií kostnic v naší republice, překvapeni jejich množstvím. Objevili jsme i fotografii kostnice v nedalekých Křtinách.

Po načerpání obrovského množství informací jsme vyrazili k domovu. Exkurzi jsme ukončili u školy krátce po půl šesté. Z ohlasů žáků vyplývá, že uspořádání exkurze byl dobrý nápad a i přesto, že nebyl žádný, u žáků tolik oblíbený rozchod, bude součástí i v následujících letech.

Za vedoucí exkurze RNDr. Eva Sedláková

Fotogalerie