Dne 2. dubna, ihned po návratu do školy po Velikonocích, jsme se pustili do projektu Čáp bílý. Začali jsme hádankou. Děti podle mého popisu hádaly, které zvíře naší krajiny budeme pomocí webkamer pozorovat a o kterém to zvířeti se dozví mnoho zajímavých informací.

Děti se dozvěděly o migraci čápů, o jejich vzhledu, čím se živí, kolik samice snáší vajec, jak dlouho se oba rodiče o mláďata starají a jak mezi sebou čápi komunikují. Také jsme si řekli, co dělat, pokud najdeme zraněného čápa, jak se odborníci o hnízda starají, a že od roku 2014 sčítáme hnízda i čápy v naší zemi. Na mapě jsme si ukázali nejbližší hnízda a dozvěděli se, že v Lysicích poslední kontrola hnízda proběhla 26. 3. v 11:10 hodin.

V pracovních činnostech jsme si čápa vyrobili, ve výtvarné výchově jsme procvičili grafomotoriku pomocí velké jednoobtahovky čápa. Projekt děti zpracovaly i při skupinové práci, kdy dostaly pracovní listy, ty byly zaměřeny především na porozumění čtení, kdy po přečtení textu o čápovi, následovaly otázky a děti velice pěkně a správně odpovědi doplňovaly. Poskládaly si puzzle, domalovaly chybějící kousky a v rámci matematiky počítaly slovní úlohy, které byly zaměřené na hnízdění a potravu čápů.

Denně jsme na začátku a konci výuky věnovali několik minut zhlédnutí hnízda a toho, co se v něm právě odehrává, často jsme byli svědkem toho, kdy čápi odpočívali, sledovali krajinu, či v klidu stáli. Největší ohlas vzbudilo sledování hnízda v Trutnově, kde se nám povedlo zapnout živý přenos ve chvíli, kdy na hnízdo nalétával cizí čáp a čáp starší domácí ho úspěšně vyháněl. Všechny děti fandily a tleskaly tomu, že pan domácí svoje hnízdo uhájil. 5. dubna jsme v hnízdě v Bohuslavicích objevili první vejce a stejný den v Bzenci děti napočítaly tři. V pozorování hnízda budeme pokračovat až do konce školního roku a snad se nám podaří zahlédnout i vylíhnutá mláďata. Včetně toho, jak se o ně rodiče starají.

Zpracované materiály si děti odnesly domů, aby mohly svým sourozencům a rodičům popovídat co se zajímavého dozvěděly. Pro zájemce přikládám odkaz, kde jsme čápy sledovali:  https://www.birdlife.cz/capi/webkamery/

Mgr. Monika Odehnalová

Fotogalerie