Na čtvrtek 7. března se žáci 5. tříd těšili již od pondělí. Čekala je návštěva Technického muzea v Brně.

A protože cesta do Brna byla tentokrát bez dopravních omezení, stačili si žáci prohlédnout ještě před návštěvou muzea exponáty, které byly vystaveny venku. Stará letadla zajímala nejen kluky, ale i děvčata byla zvědavá.

V muzeu žáci prošli dvě expozice, Uličku řemesel a Technickou hernu. O starých řemeslech z 1. republiky jim poutavě vyprávěl průvodce. Nahlédli do dílny hodináře, knihaře, zámečníka, krejčího, ševce a holiče. Navštívili koloniál s pražírnou kávy a hospodu s orchestrionem. Tehdejší zubařskou ordinaci by ale určitě zažít na vlastní kůži nechtěli. Prohlédli si i instalace části pavlačového domu a bytu.

Po svačině je čekala technická dílna, kde se zábavnou formou seznamovali s fyzikálními zákony. To, že je žáci 5. ročníku ještě neznají, jim vůbec nevadilo. Upozornění „Nedotýkejte se vystavených předmětů“ v dílně nenajdete. V herně je hlavní zásadou dotýkat se, zkoušet, pozorovat a poznávat. Také si to žáci užívali. Nepotřebovali k tomu ani návody, které byly u každého pokusu. Pokus – omyl bylo to nejzajímavější a nejzábavnější. Dostat je z dílny bylo téměř nemožné.

Cestou zpět do školy mezi sebou diskutovali a vyprávěli si zážitky. A dotaz: „Kdy zase pojedeme do muzea?“, svědčí, že se jim akce líbila.

Za vzdělávací tým 1. stupně Mgr. Alena Orlická a Mgr. Alena Stejskalová

Fotogalerie