Na začátku letošního školního roku nás lysická knihovnice paní Libichová kontaktovala, že byla již po osmé vyhlášena literární a výtvarná soutěž knihoven Jihomoravského kraje s názvem Jižní Morava čte.

Neváhali jsme a v hodinách slohu někteří žáci 2. stupně v rámci hodin slohu vymýšleli práce na téma Nekonečný svět fantazie. Dvanáct nejhezčích výtvorů odeslala paní učitelka Zárubová paní knihovnici k posouzení. Paní Libichová měla z vyhodnocování zamotanou hlavu, protože do krajského kola soutěže mohla odeslat jen jednu práci. Navíc bylo komplikované, že do stejné kategorie Próza patřili žáci 6. až 9. ročníku.

Vítězkou se stala Kristýna Otrubová ze třídy 8.B se svou prací Ve světě hudby. Její příběh nás bude reprezentovat v krajském kole soutěže. Na druhém místě se umístila Klára Včelařová z 8.A se slohovou prací Cesta. Třetí příčku obsadila Markéta Juříčková z 8.A se svou Vlčí princeznou. Paní knihovnice ocenila i nejzdařilejší příběh žáka šestého ročníku Tomáše Krále (6.A), jehož práce nese název Robotí svět.

Všichni žáci, jejichž práce postoupily do místního soutěžního kola, se v úterý 16. 1. dostavili do lysické knihovny k převzetí diplomů a drobných dárků. Vítězky obdržely ještě poukázky na nákup knih. Nejhezčí práce každý z vítězů přečetl. Všichni jsme žasli, do jakých fantastických světů jsme se v několika minutách byli schopni přenést.

Mgr. Dagmar Zárubová

obr02