Ve čtvrtek 9. listopadu vyrazilo 46 žáků 6. ročníku na návštěvu Moravského kartografického centra ve Velkých Opatovicích a následně do židovské čtvrti v Boskovicích. 

Kartografické centrum vlastní největší expozici map a zeměměřičství v celé České republice. Expozice se zabývá vývojem kartografického zobrazení Čech, Moravy a Slezska od nejstarších dob do současnosti. V reprodukcích jsou představena zásadní díla naší kartografické historie, např. prehistorická Pavlovská mapa na mamutím klu, Klaudyánova mapa Čech z roku 1518 nebo Fabriciova mapa Moravy z roku 1569.
Žáky jistě nejvíce zaujala obří plastická mapa historických zemí Moravy a Slezska, která zabírá 110 m² a pochází z přelomu 19. a 20. století. S tvorbou map i prací s nimi se žáci 6. ročníku setkávají v zeměpise. I když je dnes běžnější používat mapy on-line, rozhodně je dobré se v nich orientovat a umět je používat. A vědět, že nedaleko Lysic je tak zajímavé muzeum, je určitě také důležité! Před odjezdem jsme se v zámeckém parku zastavili ještě u sedmikmenné černé borovice, která se stala Stromem roku 2014.

Druhá část exkurze byla zaměřena na historii židovského obyvatelstva v Boskovicích. I když mnozí žáci jistě po ulicích této čtvrti procházeli již dříve, uvnitř synagogy nebo židovského obecního domu ještě nikdy nebyli. Náš průvodce, pan Sauer, správce Židovského obecního domu, se zaměřil na stěžejní nebo zajímavé věci, které se týkaly židovské historie nebo kultury. V Obecním domě vyzkoušeli žáci macesy, tedy nekvašený židovský chléb, a nakoukli do místnosti, kde bydlel rabín. Pak vstoupili do mikve, tedy rituální lázně s pěkně chladnou vodou, prohlédli si synagogu, která je jednou z nejlépe zachovaných v České republice a nakonec navštívili i místní židovský hřbitov.

Exkurze sice nezavedla žáky nikam daleko od školy, ale právě regionální zajímavosti a dějiny by měly být důležitou součástí výuky na základní škole. Šesťáci si program pochvalovali, samozřejmě byli rádi, že opustili školní lavice a mohli být venku a se svými kamarády. Potěšující bylo, že mnohé z žáků informace zajímaly, někteří už spoustu znalostí měli a těmi novými si je rozšířili.

V dalších letech bychom chtěli tuto nebo obdobné exkurze organizovat pro žáky opakovaně, naším záměrem je uskutečnit v každém ročníku 2. stupně exkurzi doprovázející vhodně učivo.

S. Kyánková, J. Hajdamach, organizátoři exkurze

Fotky z akce