V týdnu od 25. do 29. září se v jednotlivých třídách prvního stupně uskutečnily projektové dny s názvem Plody podzimu.

Stejně tak, jako je rozmanitá podzimní úroda, byly rozmanité i aktivity, které si každá paní učitelka pro svoje žáky na toto téma připravila. Téma sklizně a zužitkování plodů se vesměs prolínalo všemi předměty. V hodinách českého jazyka a čtení se prvňáci učili nová písmena, další děti počítaly slabiky, řadily názvy druhů ovoce a zeleniny podle abecedy, vymýšlely rýmy, dívaly se na plody očima básníka, novináře, botanika, malíře, kuchaře a spisovatele či třeba popisovaly pracovní postup na přípravu dobrůtek, jejichž hlavní ingrediencí bylo ovoce a zelenina nebo v matematice například měřily a vážily plody a převáděly jednotky délky a hmotnosti. Vzhledem k tématu pak projektový den ve všech třídách vrcholil aktivitami spojenými s učivem prvouky, přírodovědy, pracovní a výtvarné výchovy..

V některých třídách žáci třídili plody, přinesené z domova, na ovoce a zeleninu, rozlišovali a pojmenovávali různé odrůdy jablek, jinde určovali jedlé a nejedlé druhy hub, třídili podzimní plody podle ekosystémů, ve kterých se nacházejí. Jiní se vypravili na školní zahradu, do sadu, do lesa či do polí nebo dokonce k rybníku, odkud si přinesli plno rozmanitých plodů, o kterých potom vyhledávali v encyklopediích a na internetu informace. Ty potom zpracovali do projektů, které výtvarně dotvořili.  Všechny přírodniny pak děti zužitkovaly při vlastním tvoření – v některých třídách plody sloužily jako předloha pro výtvarné ztvárnění, jiné třídy tvořily přímo z plodů zajímavá landartová díla, jinde se pak ovoce a zelenina staly základem pro přípravu vitamínových pochoutek.  

Všechny tyto činnosti přinesly dětem nejen nové znalosti a zkušenosti, ale zcela jistě podpořily i týmového ducha jednotlivých třídních kolektivů a všech tříd dohromady – děti spolupracovaly ve skupinkách, vzájemně si pomáhaly, dělily se o přírodniny a společně potom ze všech výstupů jednotlivých třídních projektových dnů průběžně vytvořily v přízemí školy výstavku, která byla velmi hezkým završením celého tohoto týdne.

Za kolektiv učitelek a žáků 1. stupně Mgr. Andrea Musilová

Fotogalerie