První zářijové dny, noví žáci z okolních škol, noví šesťáci a adapťák. To je jasný program v září, při kterém se děti seznamují, poznávají nové učitele. Adapťák má dětem usnadnit přechod na novou školu, do nové třídy a na druhý stupeň - zkrátka ulehčit vše nové a že je toho hodně!

Kdy a s kým akce proběhla? V pondělí 11. 9. začal adapťák 6. B s třídní učitelkou Simonou Kyánkovou, zastupujícím třídním učitelem Jiřím Hajdamachem a asistentem pedagoga Vlastimilem Trávníčkem. Dopoledne čekaly na děti hry seznamovací, zábavné a lanové. V Brně potom v lanovém centru kropili instruktoři kvůli tropickým letním teplotám děti hadicí. Děti si vyzkoušely týmové překážky a hodně si jich také zaskákalo ze sloupu. Vykoupily ve zdejším bufetu zásoby zmrzliny. U táboráku si pak opékaly s panem učitelem Hajdamachem marshmallow, zahrály si Městečko Palermo a za vlahé noci vyrazily do lesa na stezku odvahy. Přespaly v kmenové učebně a ráno si připravily švédský stůl ze zásob, které jim napekli a poslali rodiče.

Ve středu 13. 9. následoval adapťák nezdolné 6. C s třídní učitelkou Lucií Nedomovou a asistentkou pedagoga Veronikou Brachovou. Žáci si kromě her vymysleli i třídní pravidla. V lese se projevili jako šikovní hráči i lezci, a tak ještě stihli jako bonus hru navíc, která se ukázala být nejoblíbenější hrou jejich třídní učitelky. V lanovém centru byly již teploty příjemnější a lezení žáky bavilo, takže se jim z centra vůbec nechtělo. Nicméně museli prchat před blížícím se deštěm. Ale protože si paní učitelka Nedomová vymodlila počasí, trávili žáci déšť již pěkně v autobuse a bouřku ve škole. Opékání špekáčků muselo být posunuto a žáci čekali během her ve třídě, až přestane pršet. Pak proběhla ještě noční hra na fotbalovém hřišti a stezka odvahy ve škole. Po přespání v kmenové učebně si ráno žáci v pracovních činnostech upekli šneky na snídani (ne ty francouzské!), ale na výběr byly ještě topinky a opečené párky.

Dne 19. 9. zakončila adapťáky 6. A s třídní učitelkou Dagmar Zárubovou. Počasí jim vyšlo opět jako na objednávku - ať už při dopoledních hrách, kdy žáci hravě vymýšleli zvládací strategie, nebo v lanovém centru, kdy mraky zakryly slunce, aby nebylo moc vedro. Stezku odvahy žáci zdolávali za cvrkotu cvrčků a svitu hvězd či jiných světýlek. Více žáků zde sebralo odvahu a šlo opravdu jen po jednom. Navíc pak ještě objevili truhlu s pokladem, ke které nalezli klíč v hudebně. Tam také žáci přespali a ráno už jen ochutnávali ze zásob, které napekli rodiče. A že bylo z čeho vybírat! Přebytky pak žáci nabízeli o přestávce - po bábovkách, šnečích, perníku i slaném pečivu se jen zaprášilo.

Adaptační program připravilo a zorganizovalo školní poradenské pracoviště ve spolupráci s třídními učiteli a asistenty pedagoga. Na přípravě se podílela celá řada dalších zaměstnanců školy - děkujeme všem za pomoc. Jsme rádi, že si děti akce užily, přejeme jim úspěšný start v šestce a aby se jim v nové třídě líbilo.

Fotky si můžete prohlédnout ve fotogalerii a videa z adapťáků na školním videoportálu.

Fotky 6.A Fotky 6.B Fotky 6.C