Dne 5. června na závěr školního roku žáci 4. tříd opět navštívili brněnskou Lipku. Každou třídu čekal jiný výukový program.

Třída 4. A prošla výukovým programem „Vlněná dílna“. Žáci se seznámili s postupem zpracování vlny a s jejím využitím v běžném životě. Sáhnout si na surovou a zpracovanou vlnu byl pro ně zážitek. A vyzkoušet si česání, předení na kolovratu nebo tkaní na ručním a velkém stavu bylo zážitkem ještě větším. Vyzkoušeli si také suché a mokré zpracování vlny a odnesli si domů drobný výrobek, podložku pod hrneček nebo přívěsek na klíče ve tvaru kuličky. Jejich nadšení ukazují i fotografie z akce.

Zato žáci 4.B se nemohli dočkat programu „Jak se peče chléb“. Seznámili se s celým pracovním postupem od přípravy až po upečení chleba. U mlatu si osahali cepy na mlácení obilí a vyzkoušeli si, jak je náročné ručně získat z klasů zrno. Prohlédli si druhy obilí, ze kterého se peče chléb, a zkoušeli je rozeznat. Někteří žáci byli nadšeni z ručního mletí mouky na mlýnku.  Paní lektorka seznámila žáky s různými druhy pletení pletýnek a při jaké příležitosti je lidé pekli. Aby si žáci mohli uplést svoji pletýnku, museli si připravit kvásek a ručně vypracovat těsto. Než se chlebová pletýnka upekla v troubě, děti zhlédly film o výrobě chleba v pekárnách. Všichni si domů odváželi svoje upečené chlebánky a návod na přípravu domácího chleba. Druhý den si již někteří žáci přinesli k svačině svůj vlastnoručně vyrobený chléb.

Za 4. třídy Mgr. Alena Orlická a Mgr. Alena Stejskalová

Fotogalerie