O víkendu 20. a 21. května proběhlo v Lysicích okresní kolo soutěže Zlatá srnčí trofej. Této soutěže pro mladé myslivce se zúčastnili ti nejlepší soutěžící z místního kola, a to nejen z lysického kroužku, ale i z Mysliveckého kroužku z Drnovic a Adjunkti ze Štěpánovic. Celkem se tedy sešlo 57 dětí se zájmem o přírodu a myslivost.

V sobotu jsme soutěž zahájili v příjemném prostředí myslivecké chaty v Lysicích. Při slavnostním nástupu bylo vše, jak má být. I ti nejmenší znají a dodržují myslivecké tradice. Na dopoledne byly nachystány testy s otázkami z myslivosti, zoologie, péče o zvěř a poznávací ukázka plemen loveckých psů. Někteří soutěžící byli mírně zmatení, neboť psy některých loveckých plemen ve skutečnosti ještě neviděli. Po tomto náročném testu si všichni mohli odpočinout a popovídat s kamarády. Kdo chtěl, mohl si vyzkoušet střelbu ze vzduchovky. O tuto možnost měli zájem hlavně nejmladší děti, které ještě se vzduchovkou a střelbou nemají zkušenosti. Všichni byli šikovní a úspěšní. V poledne jsme všechnu námahu zajedli pořádným obědem, rozloučili se s myslivci, psy i kamarády a rozešli se domů. Čekala nás náročná neděle.

Druhý soutěžní den jsme zahájili tradičně v oboře u lysické školy. Na soutěžící čekala poznávací stezka a na ní vše, co jsme si na schůzkách kroužku ukazovali. Některé asi překvapily exponáty jako shoz z jelena milu nebo lebka medvěda. Šikovní myslivečci si však poradili i s tímto. Po projití stezky si všichni opekli špekáček a zkonzultovali své odpovědi s kamarády. Ve volné chvilce, než se opravili všechny odpovědi, jsme měli možnost zhlédnout ukázku sokolnických dravců i s krátkou odbornou přednáškou. Děti byly zvědavé a ptali se na spoustu věcí, které zatím neznali. Ti nejstatečnější zvládli podržet dravce na sokolnické rukavici. Tento program byl zajímavý i pro rodiče, kteří už pomalu přicházeli na slavnostní vyhlášení.

I když v národním kole soutěží mladí myslivci od 3. třídy, my jsme si udělali dvě kategorie navíc. O první místo se tedy mohli utkat samostatně děti z 1. třídy a MŠ, děti ze 2. třídy, žáci ze 3. – 5. třídy a nejstarší z 6. – 9. třídy. Toto vyhlášení je vždy nejslavnostnější částí soutěže, nenechali si ho tedy ujít rodiče, prarodiče a kamarádi soutěžících ani zástupci obcí a mysliveckých organizací.

Na stupních vítězů se umístili následující:

Kategorie 0

  1. Urbanová Isabela – Lysice
  2. Tancošová Tereza – Štěpánovice
  3. Havlíček Matiáš – Štěpánovice

Kategorie A1

  1. Paleček Metoděj – Lysice
  2. Škrabal Prokop – Drnovice
  3. Gazdíková Veronika – Drnovice

Kategorie A2

  1. Matějková Amálie – Lysice
  2. Jančová Amálie Irena – Lysice
  3. Borková Eliška – Drnovice

Kategorie B

  1. Urbanová Johana – Lysice
  2. Kašpar Jakub – Lysice
  3. Trojanová Tereza – Lysice

Gratulujeme všem, kteří se soutěže zúčastnili a uspěli ve velké konkurenci a úspěch přejeme všem, kteří se o hlavních prázdninách zúčastní národního finále ZST v Jizbici pod Blaníkem.

Třešničkou na dortu celého dne pak bylo předání vyznamenání a medaile za práci s mládeží našemu vedoucímu panu Arnoštu Šmétkovi. Pan Šmétka letos slaví půlstoletí samostatného vedení mysliveckého kroužku v Lysicích a za to si zaslouží velký obdiv a úctu. Velice blahopřejeme a děkujeme.

Také děkujeme městysu Lysice, obci Drnovice, ZŠ E. Beneše Lysice, ZŠ a MŠ Drnovice a OMS Blansko za podporu kroužků i této soutěže.

Naděžda Matalová, vedoucí

Foto Anna Nekoušová