Město Blansko a ČČK Blansko pořádali 5. 5. 2023 okresní kolo soutěže Hlídek mladých zdravotníků. Simulace úrazů a doprovod žákům měly za úkol žákyně Střední zdravotní školy v Blansku. Naši školu reprezentoval tým prvního stupně složený z žáků 3.–5. třídy.

Na soutěž se připravovali již od září. Žáci věděli, že soutěž nebude lehká, ale chtěli podat co nejlepší výsledky.

Složení hlídky: Sára Ovčáčková, Tereza Kučerová, Štěpán Jakubec, Mikuláš Jalčák a Vojtěch Foret

Soutěž byla rozdělena na tři části a BESIP:

  • Přenos postiženého
  • Obvazové techniky
  • Poskytnutí první pomoci při úrazech

Na prvním stanovišti měli za úkol přenést postiženého pomocí šátku.

Na druhém stanovišti si vylosovali různé obvazové techniky např. obvaz hlavy, kolena, nártu, klasový obvaz předloktí, obvaz nosu a šátkový obvaz ramene. Byla hodnocena znalost a kvalita provedení obvazu.

Další tři stanoviště byla zaměřena na poskytnutí první pomoci. Prvním úkolem bylo ošetřit dívku, která se poranila o nůžky a zklidnit její kamarádku, která měla obavy o její zdraví. K dispozici měli improvizované obvazové prostředky. Druhým úkolem bylo zajistit první pomoc dívce v bezvědomí, ta snědla mnoho léků. Třetí a poslední úkol byl nejtěžší. Žáci přišli ke dvěma dívkám, jedna měla krvácející odřeniny, druhá zranění břicha a vnitřní krvácení po pádu z koloběžky na hřišti. Nejdůležitější bylo správné rozhodnutí při zjištění úrazu, volání záchranné služby, rychlost a kvalita ošetření.

Nesoutěžním stanovištěm byl BESIP – výbava kola, chování cyklisty na silnici a dopravní předpisy.

Naši žáci byli velice šikovní, úkoly i přes jejich náročnost zvládali dobře a vybojovali si krásné 2. místo. Ze soutěže odjížděli s rozhodnutím, že musí toto místo příští rok obhájit.

Mgr. Alena Stejskalová

Fotogalerie