Ve středu 5. dubna před velikonočními prázdninami se žáci čtvrtých ročníků vypravili do Domu přírody Moravského krasu.

I když Velikonoce jsou spojeny s jarem a jarním počasím, tak tentokrát jsme si užili opravdu zimního počasí. Vůbec to nebylo na škodu, protože nás čekal výukový program „Život v pravěku“ a v té době určitě u nás teplo nebylo.

Program byl rozdělen do dvou částí. Nejprve jsme zhlédli film o příchodu pravěkých lidí na území Moravského krasu a povídali si o životě v pravěku. Připomněli jsme si knihu Eduarda Štorcha Lovci mamutů. Rozdělili jsme se na dvě tlupy. Každý žák dostat své jméno a úkol, který zastával v pravěké tlupě. Takže z žáků byli lovci, děti, ženy, staří lidé. Zapamatovat si pravěká jména, byl docela oříšek. Následně si žáci prohlédli expozici s výkladem, která se týkala pravěku v Moravském krasu. Viděli archeologické nálezy a ukázky způsobu života v té době. Po svačině se členové tlupy (žáci) vypravili do přírody, aby si vyzkoušeli různé dovednosti. Stopovali zvěř, pokoušeli se oštěpem ulovit jelena, hledali ubytování v jeskyni. Snad nejtěžším úkolem bylo rozdělávání ohně. I to se nakonec povedlo, i když s pomocí modernější techniky – škrkátka.

Na závěr naší návštěvy nesměl chybět nákup drobných upomínkových předmětů. Do domu přírody se jistě příští rok opět podíváme. Ještě nám zbývá spousta zajímavých věcí, o kterých jsme si ještě nepovídali a nevyzkoušeli jsme si je.

Za třídy 4. AB Mgr. Alena Orlická a Mgr. Alena Stejskalová

Fotogalerie