V pondělí 20. února 2023 ráno přicházely ke škole různé pohádkové postavy, zvířata, nadpřirozené bytosti či různí hrdinové filmových příběhů. Tento den měli totiž žáci 1. stupně naší školy projektový den na téma Masopust a k němu maškarní průvod a karnevalové veselí neodmyslitelně patří.

Masopustní tematika provázela i pondělní výuku v jednotlivých třídách. Hned ráno paní učitelky ve třídách dětem svým vyprávěním, krátkým příběhem na videu nebo v tajenkách různých křížovek přiblížily, co to vlastně je masopust a jaký je skutečný význam tohoto názvu, o jaké období roku se jedná a jaké aktivity v domácnostech a hospodářstvích bývaly pro tuto dobu dříve typické.

V hodinách českého jazyka a čtení někteří četli texty, ve kterých vyhledávali zajímavé informace o masopustních tradicích, jiní doplňovali do masopustního příběhu chybějící slova a procvičovali si jejich pravopis či význam slov, další se pustili do popisu masopustních masek, naučili se masopustní říkanky nebo tvořili pracovní postup, jak se smaží koblihy.

Aktivity na masopustní téma se prolínaly i matematikou a předmětem člověk a svět – děti tvořily jídelníček, vážily a měřily množství surovin na přípravu masopustních dobrot a převáděly staročeské jednotky (žejdlík, hřivna, kopa...) na decilitry, kilogramy atd., řešily různé početní kvízy, doplňovačky a křížovky.

V průběhu dne také děti vyráběly a kreslily různé masky typické pro masopustní průvod. A protože k masopustnímu průvodu neodmyslitelně patří hudební doprovod, kromě zpěvu se školou linuly i zvuky vozembouchu, který si žáci při této příležitosti také vyrobili. Snad v žádné třídě nechyběla práce s kalendářem, podle kterého jsme se dopočítali, kdy skončí období půstu a nastanou Velikonoce.

Vyvrcholením tohoto dne byl společný maškarní rej v tělocvičně. Ten byl zahájen přehlídkou jednotlivých masek a následovaly téměř dvě hodiny plné her, soutěží a aktivit, při kterých mezi sebou soutěžily celé třídní týmy. A bez ohledu na umístění jednotlivých tříd jsme přesvědčeny, že si pocit vítězství, úspěchu, spokojenosti a radosti nejen z karnevalu, ale z celého projektového dne odnášeli úplně všichni.

Za kolektiv 1. stupně a školní družiny Mgr. Andrea Musilová

Fotky z akce