Ve čtvrtek 9. února se žáci pátých ročníků vydali do Blanska, kde si užili více jak hodinu bruslení na zimním stadionu. Paní učitelka Lucie Nedomová provedla žáky základní průpravou prvků bruslení, v druhé části se žáci věnovali tréninku s možností dopomoci od svých třídních učitelek a třetí část byla věnována volným jízdám. Po fyzicky náročné aktivitě nás čekal přesun na zámek, kde si pro nás paní průvodkyně připravily velmi pestrou kombinaci programů.

V úvodní části jsme si prohlédli zámek a seznámili se s historií zámku, významných osobností a také s „Karolínou“, což je tajemná bytost, která na zámku bydlí a v upomínku na její působení v Blansku se konají přímo na zámku různé kulturní akce. Tato prohlídka byla úzce svázána s historií Moravského krasu, jeskynních a archeologických nálezů. Žáci si mohli některé exponáty vzít do ruky, potěžkat a více si je prohlédnout. Velmi zajímavá byla kost z čelisti velryby, která zaujala svou velikostí – byla dlouhá téměř 14 m. V druhé části nás čekal akční hravý program Středověké hry. Tato část byla pro všechny velmi zábavná – kuličky, strunný nástroj – jednoduché písně, střelba z kuše, „kuželky“, dáma, hra v kostky, chůze na chůdách…. Všichni se pořádně zahřáli, protože po prohlídce zámku, kde se nevytápělo, bylo hodně dětí prokřehlých. V poslední části si žáci prošli expozici historie objevování hradů v okolí Blanska, archeologických nálezů v jeskynním systému Moravský kras a další zajímavosti ze života významných osobností našeho okresního města Blanska.

Chtěli bychom tímto poděkovat celému týmu průvodkyň, které se o nás velmi pečlivě staraly a jejich výklad byl pro nás velmi poutavý a plný zajímavostí, na které je třeba rozhodně nezapomínat. Ve fotogalerii naší školy se můžete inspirovat k rodinnému výletu.

Za kolektiv 1. stupně Z. Koláčková, L. Rejtharová, L. Nedomová

Fotky z akce