Dne 4. října vyrazili žáci 3. ročníku na exkurzi do Brna. Čekaly je kasematy hradu Špilberk, dále hvězdárna a planetárium, kde zhlédli program Astronaut.

V první části se seznámili s historií hradu Špilberk, prošli si kasematy. Kasematy jsou systém dlouhých chodeb, který vznikl v době baroka za vlády Marie Terezie, kdy se hrad Špilberk měnil v pevnost. Původně kasematy sloužily vojákům, na věznici byly kasematy přestavěny po roce 1783. Prošli jsme krysí kanál, viděli místnosti, kde spávali věznění, viděli podmínky, ve kterých žili  a pracovali. Dozvěděli jsme se, že denně pece upekly 5000 kusů chleba, k jídlu ve všední dny měli obyvatelé chléb, zelí a vodu se solí, v neděli se vězni mohli umýt a dostali čisté oblečení. Zhlédli jsme základy budov, kde byla dřív prádelna, kde se šilo oblečení, skladovalo palivo, zbraně. Žáci hádali, proč jsou kasematy postaveny z třikrát pálených cihel, hádali různé nástroje. Za éry věznice vzniklo kolem špilberských kasemat mnoho povídaček a mýtů, všechny tyto povídačky nám pan průvodce vysvětlil a pověděl nám, které se zakládají na pravdě a které jsou smyšlené. Dle ohlasů se dětem v kasematech velice líbilo. Cestou do kasemat jsme viděli výstavu Adama Velíška - soubor psích figur z lité keramiky.

Ve druhé části jsme si před samotným programem prošli vědeckou stezku před planetáriem, vyzkoušeli si různé experimenty z fyziky a astronomie. Na počátku programu průvodce děti seznámil s hvězdou oblohou letní i podzimní, ukázal jim znamení zvěrokruhu, mléčnou dráhu a proletěl se s námi sluneční soustavou. V samotném dokumentu děti viděly, jak pracuje tělo astronauta ve stavu beztíže, jak se na toto povolání připravuje a co vše pobyt na oběžné dráze přináší. Jak kasematy, tak i planetárium děti při zpáteční cestě nadšeně hodnotily a zvídavě se ptaly, kam vyrazíme příště. 

Za 3. ročníky - Mgr. Monika Odehnalová

Fotky z akce