V pátek 23. září začal podzim a k podzimu neodmyslitelně patří sklizeň úrody. I my jsme si toto hospodářsky významné období roku připomněli a celý první podzimní týden se na 1. stupni naší školy nesl ve znamení jablíček.

Každá třída si v tomto týdnu užila svůj projektový den, během kterého děti plnily úkoly, které pro ně jednotlivé paní učitelky připravily. Nejmladší žáčci si o jablíčkách povídali, ti trochu starší zjišťovali, co vše musí proběhnout, než jablíčko vyroste, jiní zjišťovali, jak jsou jablíčka prospěšná pro náš organismus a další třeba zpracovávali projekt o různých odrůdách jablek nebo vymýšleli, jak se dají jablka využít jako součást zdravé svačinky. Děti se také zamýšlely nad různými způsoby využití jablíček v gastronomii a dokonce v jedné třídě uspořádaly i ochutnávku jablečných dobrot, které dětem do školy připravily maminky, kterým zároveň děkujeme za jejich ochotu a přípravu pochoutek. Hlavně mladší žáci se také zaposlouchali do pohádek a příběhů o jablíčkách, které jim vyprávěly jejich paní učitelky, starší školáci pohádky a příběhy o jablíčkách četli už sami.

Jablíčka tedy byla v hlavní roli i při výuce jednotlivých předmětů – třeba v českém jazyce žáci určovali jednotlivé hlásky ve slovech souvisejících s jablíčky, jiní žáci se učili pracovat s odborným textem, další využili toto téma ve slohu a jablko popisovali. Také v matematice školáci jablka počítali, porovnávali, kde je více či méně jablíček, třídili jablka podle stanovených kritérií, řešili různé logické úlohy, při půlení a čtvrcení jablek si děti prakticky vyvodily zlomky, a dokonce jablíčka našla využití při opakování jednotek hmotnosti a posloužila jako model pro výuku geometrie. V hudební výchově se školou nesly písničky Pod naším okýnkem, Koulelo se, koulelo, Měla babka čtyři jabka.. A ve výtvarné a pracovní výchově některé třídy uvařily jablečný kompot, jiné upekly výborný jablečný závin, v jiných třídách se „zavařovaly“ otisky jablíček, další děti skládaly papírová jablka, tvořily koláž, malovaly jablíčka formou vitráže nebo vyráběly podzimní věnce s motivem jablek. A po vyučování, si děti ve školní družině poslechly pohádku o hvězdičce schované v jablíčku (kterou po rozkrojení jablka opravdu našly), zazpívaly jablíčkové písničky, v rámci odpolední svačinky ochutnávaly různé odrůdy jablek a kreslily a tvořily z barevných i krepových papírů.

Věříme, že si všichni žáci letošní Jablíčkohraní užili a momentky a výtvory z tohoto projektu si i vy můžete prohlídnout ve fotogalerii.

Za kolektiv učitelek 1. stupně a školní družiny ZŠ E. Beneše Lysice Mgr. Andrea Musilová

Fotogalerie