Žáci letošních 5. tříd v loňském školním roce z důvodu protiepidemických opatření absolvovali pouze podzimní část výuky dopravní výchovy na dopravním hřišti v Blansku. Proto jsme využili možnosti a kurz dopravní výchovy pro cyklisty tito žáci v tomto školním roce dokončili.

V průběhu školního roku jsme se žáky opakovali význam základních dopravních značek, vysvětlovali si pravidla bezpečné jízdy na kole a řešili jsme různé situace, které mohou pro cyklisty nastat v silničním provozu a ve čtvrtek, 28. dubna 2022 jsme vyrazili na závěrečnou lekci tohoto kurzu na dopravní hřiště do Blanska.

Program se skládal z výuky v učebně, při které si žáci zopakovali a následně i otestovali teoretické znalosti dopravních předpisů a řešení modelových dopravních situací – např. průjezd křižovatkou, respektování světelných signálů, přednost v jízdě apod.  Druhá část programu probíhala přímo na dopravním hřišti, na kterém žáci pod dohledem lektorky předváděli svoje jízdní dovednosti a dodržování pravidel silničního provozu v praxi. Při závěrečném vyhodnocení žáci, kteří kurz mladého cyklisty úspěšně zvládli, obdrželi svůj první „řidičský průkaz“ – průkaz mladého cyklisty.

Věříme, že svoje znalosti a dovednosti získané při výuce dopravní výchovy ve škole budou děti využívat i v běžném silničním provozu a přejeme jim mnoho ujetých kilometrů bez nehod a ve zdraví.

Za učitelky 5. tříd Mgr. Andrea Musilová

4. třídy

V pátek 29. dubna 2022 žáci čtvrtých ročníků vyrazili do Blanska na dopravní hřiště získat „řidičské oprávnění“ na jízdní kolo. Součástí dopoledních aktivit tedy bylo zopakování pravidel silničního provozu, dopravního značení, interaktivní modelace situací na křižovatkách a povinná výbava jízdního kola v učebně základní školy. Závěrečný test úspěšně splnili žáci, kteří měli maximálně pět chybných odpovědí. Ostatní si tyto testy zopakují ve škole. Následovaly jízdy, na které se všichni těšili. Nedočkaví cyklisté si nasadili helmy a vyrazili na cestu plnou nástrah v podobě skutečných dopravních situací, jen možná více koncentrovaných na jednom místě. Splnit všechny požadavky dopravních situací nebylo snadné, více či méně chyboval každý. Na závěr přejeme všem dětem, aby získané dovednosti a vědomosti využily k bezpečné jízdě na kole. 

Třídní učitelky Lenka Rejtharová a Zuzana Koláčková

Fotky z akce