Ve čtvrtek 19. února 2009 „zářilo na ZŠ Lysice sluníčko“, konal se zde již 2. ročník regionální soutěže v recitaci O lysické sluníčko.

V budově místní školy se sešlo celkem 8 základních škol, aby změřily síly na poli mluveného slova, tedy přednesu. Soutěžící z Kunštátu, Letovic, Olešnice, Rájce-Jestřebí, Lomnice, Černovic, Drnovice a Lysic byli rozděleni do pěti soutěžních kategorií.

Jejich výkony hodnotila porota sestavená z učitelů, doprovázejících jednotlivé skupiny soutěžících, a paní ředitelky MŠ Býkovice Báry Müllerové, která porotě předsedala. Hodně štěstí přišli popřát všem účastníkům soutěže starosta městyse Lysice ing. Luděk Baláč, ředitel a zástupce ZŠ Lysice Zdeněk Burýšek a Radek Kratochvil.

Rozhodování poroty skutečně nebylo vůbec jednoduché, neboť v některých kategoriích se utkala celá řada borců, nicméně nakonec museli být vybráni tři nejlepší v každé kategorii, ti pak byli odměněni diplomem a krásnou knihou. Hlavní cenu diváků – Lysické sluníčko získala Tereza Stejskalová ze ZŠ Olešnice. Nikdo však neodcházel s prázdnýma rukama, každý účastník kromě občerstvení obdržel keramické sluníčko, které vyrobili členové keramického kroužku při ZŠ Lysice pod vedením p. učitele Tejkala.

A proč je v názvu přehlídky sluníčko? Slunce je přece symbolem nového života, lásky a naděje, a tu pro nás jistě znamenají naše děti a v tomto případě konkrétně jejich mluvený projev, který trpí a skomírá mnohdy i na těch nejvyšších místech. Snad akce toho charakteru pomohou další generaci tříbit kulturu projevu, vždyť už na olympijských hrách ve starém Řecku se kromě klasických sportovních disciplín utkávali nejlepší řečníci. Soutěž O lysické sluníčko by mohla být dobrou tradicí, ve které bychom rádi pokračovali i v příštích letech.

Simona Kyánková, Olga Tejkalová

Výherci jednotlivých kategorií regionální soutěže v recitaci

I. kategorie (1. třída)

  1. místo Vrbas Martin ZŠ Kunštát
  2. místo Musilová Michaela ZŠ Lomnice
  3. místo Marvanová Barbara ZŠ Lysice

II. kategorie (2.-3. třída)

  1. místo Škvařilová Dita ZŠ Černovice
  2. místo Juračka David ZŠ Lomnice
  3. místo Centnerová Radmila ZŠ Lysice

III. kategorie (4.-5. třída)

  1. místo Mrázková Eva ZŠ Rájec-Jestřebí
  2. místo Hanáková Dorota ZŠ Lomnice
  3. místo Kánská Eliška ZŠ Olešnice

IV. kategorie (6.-7. třída)

  1. místo Hlavoňová Michaela ZŠ Lysice
  2. místo Hanuš Radek ZŠ Letovice
  3. místo Henzlová Věra ZŠ Lysice

V. kategorie (8.-9. třída)

  1. místo Mynářová Beáta ZŠ Lysice
  2. místo Červinková Kristýna ZŠ Letovice
  3. místo Herc Alexandr ZŠ Rájec-Jestřebí

Cena diváků: Lysické sluníčko Stejskalová Tereza ZŠ Olešnice