Žákyně třídy 6.A a 6.C v hodinách pracovních činností navštívily ve dnech 15. 5. a 16. 5. lysickou zámeckou zahradu a skleníky. Vyprovázela je a podrobný výklad jim podala zahradnice paní Jitka Knotková.

Nejprve procházely část skleníků s pokojovými a zahradními květinami, sazenicemi zeleniny.  Následovala prohlídka fíkovny s pohyblivou střechou, venkovních pařenišť na předpěstování zahradních květin. Zámeckou bránou a nádvořím prošly do prostorné terasovité zahrady. Prohlédly si spodní, střední a horní parter s altánem a patnácti exotickými a vzácnými stromy. Exotické stromy, např. jinan dvoulaločný, meta sekvoje čínská, ořešák černý, liliovník tulipánokvětý. Vzácné stromy, např. jilm habrolistý, dřín obecný, tis červený (starý 150 let), buk červenolistý (starý 120 let).

Dozvěděly se, že zahradníci začínají podle šablon osazovat krupny (kopce zeminy) letničkami vypěstovanými ve sklenících a pařeništích, např. voskovkami, afrikány, astrami. Prohlédly si třináct soch alegorie zimních měsíců, grótu (umělá jeskyně) se sochou flóry, dřevěné treláže s popínavými růžemi, salatérnu (rozlehlý akustický sál), v níž se konají svatební obřady.

Paní Knotková společně s Ing. arch. Tomášem Bártou, vedoucím zahradníkem, předvedli žákyním 6.A přípravu květinové misky. Děvčata ji budou příští týden zhotovovat na tradiční Májové posezení pořádané ZO zahrádkářů Lysice.

Lysická zámecká zahrada patří k nejkrásnějším a nejopěvovanějším zahradám na Moravě. Jedinečná historická zahrada je pečlivě udržována týmem pěti zámeckých zahradníků.

Děkujeme paní Jitce Knotkové za provedení skleníky a zámeckou zahradou, za podání zajímavého výkladu. Dále děkujeme paní Bc. Martině Rudolfové, kastelánce SZ Lysice a panu Ing. arch. Bártovi, vedoucímu zahradníkovi, za umožnění prohlídky zdarma. 

Ing. Veronika Brachová, asistent pedagoga a Amálie Irena Jančová, žákyně 6.A, všechno zdokumentovaly. Můžete si prohlédnout ve fotogalerii.

Mgr. Jaroslava Šmétková, učitelka PČ

Fotogalerie