Určitě jste všichni navštívili nějaký zámek nebo hrad. Byli jste však někdy na zámku počítat? Tento zážitek si užili žáci čtvrtých ročníků.

Dne 24. dubna 2023 proběhla netypická exkurze na lysickém zámku pod názvem Matematika na zámku. Žáci, kteří byli rozděleni do skupin, hned po příchodu obdrželi pracovní listy a informace, jak bude prohlídka zámku probíhat, na co si mají dát pozor a co hledat.

Každou třídu provázela jedna paní průvodkyně. Nejprve seznámila žáky s historií zámku, pak na ně čekaly již první matematické úkoly. Jak vysoko je z přízemí do prvního patra zjišťovali měřením výšky schodu. V knihovně si prohlíželi kazetový zlacený a stříbřený strop a získali informace o spisovatelce, která na zámku pobývala a psala. A matematika? Počítali, kolik knih by asi mohlo být v knihovně. Krásná byla jídelna zámku s obrazy koní majitelů. Paní průvodkyně vyprávěla o stolování a trpělivě vysvětlovala, k čemu se používaly zvláštní nádoby v jídelně. Úkolem žáků bylo spočítat kolik příborů, talířů a sklenic potřebuje majitel při pořádání rodinné oslavy. V hlavním sále sbírali QR kódy, pod kterými byly uloženy informace o osobnostech spojených s rodem Dubských. Z nich pak vytvářeli časovou osu. Procházeli sálem s kouzelným zrcadlem a výhledem do zahrady na zámeckou pergolu. Jak je pergola dlouhá? To bylo dalším úkolem, který měli žáci zjistit. Přes ložnici, rohový a orientální pokoj s novou tapetovou výzdobou se přesunuli do poslední místnosti, knihovny Quida Dubského, velkého cestovatele.

Venku na děti čekaly ještě další dva zajímavé úkoly. Jedním byl návrh vysázení kruhového záhonu pro zámeckou zahradu a obnovu aleje před zámkem a druhý úkol se týkal zámeckých hodin.  Víte, kolikrát a jak odbíjí? Ve škole žáky čekalo dopočítání a dopracování zadaných úkolů. Někteří žáci se však nemohli dočkat a snažili se počítat již na nádvoří zámku.

Důkazem, že aktivita se žákům líbila, jsou fotografie a odpovědi žáků na otázky při zpětné vazbě.

Tuto akci nám umožnila paní kastelánka Bc. Martina Rudolfová. Byla velice vstřícná a dodala nám potřebné informace. Při prohlídce byly skvělé také obě průvodkyně Mgr. Pavla Štusáková Martínková a Mgr. Klára Kadlecová. Jejich informace o historii zámku, životě majitelů, jejich zálibách, tajných dveřích a zámeckých chodbách byly poutavé. Děti jejich vyprávění pozorně a se zájmem poslouchaly. Za ochotu a obětavost moc děkujeme.

Za 4. třídy Mgr. Alena Orlická a Mgr. Alena Stejskalová

Fotky z akce