V úterý 7. března se třeťáci se svými učitelkami vypravili do Hvězdárny a planetária Brno.

Ještě před začátkem vlastního programu jsme využili venkovní expozici - Vědeckou stezku. Na cestě po ní jsme se nejen dozvěděli zajímavosti o různých stopách Brna a Jihomoravského kraje ve vesmíru, ale mohli jsme na vlastní oči, sluch i hmat poznávat svět kolem sebe. Vyzkoušeli jsme hned několik interaktivních exponátů – například kaleidoskop, pixelovou stěnu, zvukovod, planetární siloměr nebo spektroskop. Snad nikdo z nás nevynechal možnost porovnat svou váhu na kosmických vahách a zjistit, kolik by vážil na Měsíci nebo Marsu.

Potom jsme čas do zahájení programu vyplnili prohlídkou vestibulu budovy a také nákupem různých suvenýrů. Než jsme se nadáli, vstupovali jsme do velké místnosti – tzv. digitária, kde jsme se pohodlně usadili do křesel a najednou byla kolem dokola hustá černočerná tma, do které začal promlouvat moderátor našeho programu. Ten nás nejprve seznámil s různými odbornými pojmy a taky nám na kopuli sálu promítal různá souhvězdí, planety a další vesmírná tělesa a my jsme tak viděli model hvězdné oblohy z pozice pozemského pozorovatele. V závěru první části nás náš průvodce upozornil na to, co všechno můžeme pozorovat na večerní a noční obloze právě 7. března 2023..

Po tomto úvodu jsme se jakoby přenesli do modulu kosmické stanice a díky programu Planety: Cesta Sluneční soustavou jsme se virtuálně zúčastnili meziplanetárního letu, během kterého jsme navštívili různé planety Sluneční soustavy, jejich satelity anebo ještě menší tělesa – planetky a komety.

První zastávkou byl Měsíc, jediné vesmírné těleso, na kterém lidé dosud přistáli. Dalším cílem byl Mars, protože je blízko Zemi a navíc se jí ze všech ostatních planet nejvíce podobá. Naše výprava pak pokračovala ke čtyřem plynným obrům – Jupiteru, Saturnu, Uranu a Neptunu. Prolétli jsme také kolem kometárního jádra – kosmického ledovce, jehož složení odpovídá materiálu, ze kterého před 4 a půl miliardami roků vznikla celá Sluneční soustava. A na závěr na nás čekala trpasličí planeta Pluto. Díky jediné sondě, která ji v roce 2015 navštívila, jsme mohli vidět autentické záběry jejího podivuhodného světa s tmavými krátery a zasněženými ledovci. Asi po půlhodině našeho „letu vesmírem“ jsme se ocitli zpět v sále planetária.

O tom, že program vhodně doplnil učivo prvouky svědčily zejména nadšené debaty dětí o novinkách a zajímavostech, které se o Sluneční soustavě dozvěděly a které byly slyšet i v autobuse po celou dobu cesty zpět do Lysic.

Za lysické třeťáky a jejich paní učitelky Mgr. Andrea Musilová, třídní učitelka 3.B

Fotky z akce