Již podvakrát proběhlo v tělocvičně školy slavnostní rozloučení deváťáků se základní školou formou polonézy, tedy slavnostního tance, jímž se často zahajují absolventské plesy.

Časovou prodlevu od posledního vystoupení způsobila, jak se dá očekávat, opatření znemožňující návštěvu školy veřejností či zákaz shromažďování žáků z různých tříd. Letos konečně nastala příležitost vystoupení zrealizovat a pokusit se tak vytvořit novou tradici naší školy.

Jsme rádi, že naše pozvání přijal Mgr. Pavel Dvořáček, starosta městyse Lysice, a několika slovy popřál deváťákům úspěchy v dalším studiu. Jinak téměř celý slavnostní program vytvořili žáci 9. ročníku. Zahájili sourozenci Eliška a Matyáš Křenkovi a zahráli klasickou polonézu, následovalo vystoupení pěveckého sboru se třemi sólovými písněmi (Karolína Růžičková, Aneta Šafránková a Štěpán Zouhar). Vystoupení pěveckého sboru mladších žáků doplnilo program a bylo zároveň dárkem našim absolventům.

Vrcholem programu se samozřejmě stala polonéza. V letošním roce byl tanec nacvičen na skladbu britských zpěváků Caluma Scotta a Leony Lewis You Are The Reason. K nácviku se přihlásilo docela dost zájemců, do konce vydrželo 17 párů. Je třeba zmínit, že polonéza zdánlivě vypadá jako velice jednoduchý tanec, základem je totiž stále stejný krok, obtížné jsou však choreografické sestavy, často se střídají formace, jako jsou řady a kruhy. Tanečníci tak musí sledovat nejen svého partnera/partnerku, ale i ostatní dvojice před sebou a vedle sebe. Těch 17 párů to vše zvládlo skvěle, mnozí z nich budou velmi dobří tanečníci a tanečnice, lehce se vše učili, cítili rytmus a velmi dobře spolupracovali. Jejich vystoupení zaslouženě sklidilo obrovský potlesk.

Mgr. Simona Kyánková

Fotogalerie