V letošním roce se nově do předmětu INF zařazuje téma Algoritmizace a programování. Díky našim sponzorům jsme na 1. stupni mohli jako učební pomůcku využívat šest stavebnic Lego Education Spike Essential.  

I žáci ve speciálních třídách v letošním roce prošli deseti hodinami s těmito stavebnicemi. Na začátku každé lekce se podívali na hotový model z lega a pomocí tabletu, aplikace Lego Spike a návodu na sestavení se pokusili nejen výrobek sestavit, ale i rozpohybovat.  

Naučili se pojmenovávat části, ze kterých jsou robotické modely konstruovány např. základní jednotku (hub) se dvěma porty, světelnou matici, barevný senzor, motory a seznámili se s funkcí základních programovacích bloků, které měli v aplikaci SPIKE znázorněny v podobě ikon. 

Úspěšně se jim podařilo sestavit a naprogramovat sněžný skútr, taxík, past na příšeru s využitím barevného senzoru, ruské kolo se světelnou maticí a časovačem pro nástup, vrtulník a dětskou houpačku s využitím gyroskopu a veselého tanečníka.   

Robotika a programování sestavených robotických modelů byly pro žáky novou zkušeností, která je velmi bavila a s další lekcí se stále více zdokonalovali, nejen při rychlém sestavení modelu podle instrukcí, ale také v dalším využití rozmanitých funkcí pro rozpohybování robotických modelů.  

Byly to vždy hodiny plné smíchu, poznání, radosti a inspirace. Žáci své práce ukazovali spolužákům a popisovali, co použili. Tato výuka probíhala také ve 4. ročníku. Ve fotogalerii naší školy se můžete podívat, jak se dětem ze speciálních tříd a 4. ročníku dařilo.  

Zpracovala Z. Koláčková - INF v ST1,2 a ve 4.r. 

Fotogalerie