1. Úvod do práce se stavebnicí

Nejprve jsme se v úvodní kurzu seznámili se základními „chytrými“ částmi stavebnice Lego Education Spike Prime: programovatelný hub, motory, světelný senzor, sensor vzdálenosti, senzor síly, gyroskop.

Naučili jsme se spárovat hub s počítačem a nahrát do něj program. Začali jsme zkoumat jednoduché prográmky, na kterých jsme si demonstrovali využití základních programových bloků pro práci s hubem (např. bloky pro využití tlačítek, rozsvěcení diod, přehrávání zvuků, bloky pro práci s vestavěným gyroskopem). Dále jsme k hubu připojovali postupně motory, senzory… a zkoumali připravené programové bloky.

Po úvodní kurzu jsme si podle návodu postavili malého „výukového“ robota a začali zkoumat „pohybové“ programové bloky. Cílem bylo projet s robotem vytyčenou trasu. Zjistili jsme, že po spuštění programu musíme udělat úvodní konfiguraci např. nastavit porty, do kterých jsme připojili motory pro pohyb nebo nastavit vzdálenost, kterou náš robot ujede na jednu otáčku motoru. Vyzkoušeli jsme různé typy základních programových bloků pro pohyb vpřed, vzad a zatáčení.

edu1 01

Mgr. Hana Vaňková, vyučující INF v 8. ročníku